Sunday, December 20, 2009

Bodohnya manusia bercakap..

Beberapa hari lepas, aku lepak ngan member2 aku, ada cina, india ngan budak sabah sarawak, truely Malaysian la...kitorang borak2 pasal macam2 perkara...tapi paling best kitorang berdebat tentang siapa penduduk asal Malaysia.

semua cakap pandangan masing-masing, ada cakap Melayu ni pendatang berasal dari selatan china la, Melayu ni muncul dari pertembungan bangsa cina n India la, Melayu ni datang dari Indon la...tapi kaum cina ngan india xleh cakap ape la...dorang memang sah-sah pendatang..hahahaah!! kawan2 cina ngan india aku gelak...

sejak dulu lagi, sejarah asal Melayu sering dipersoalkan..kenapa boleh terjadi begini? mari kita lihat beberapa teori yang boleh diambil dan teori dari orang bodoh...contohnya, beberapa pemimpin bercakap orang Melayu berasal dari Indon, hanya orang asli sahaja penduduk asal Malaysia...bodoh!! bullshit! tak reti fikir logik langsung...ade ke patut manusia berhijrah dari pulau ke tanah besar...mesti la asal dari tanah besar ke pulau....jadi teori ini ditolak.

jadi hanya tinggal beberapa teori sahaja, tetapi ingin aku imbas kembali teori penghijrahan barat yang mengatakan kewujudan awal manusia, bumi ini kosong dan manusia bergerak dari satu kawasan ke kawasan lain. sebagai contoh, manusia dari tanah melayu berasal dari selatan china, orang-orang eropah berasal dari asia tengah, jadi mengikut teori ini, penduduk asal manusia adalah dari Afrika!!! ya!! kita semua berasal dari Afrika!!!! jadi adakah Melayu sahaja digelar pendatang? sudah tentu tidak! jika sesetengah orang cakap melayu pendatang mengikut teori ini, maka semua bangsa lain juga adalah pendatang!!! kawan2 aku diam sekali lagi..

mari kita lihat dari segi kajian geologi, fossil manusia tertua pernah dijumpai di Malaysia adalah Perak Caveman yang berusia berpuluh-puluh ribu tahun..siapa orang ini? adakah orang asli atau proto Melayu?? menarik persoalan ini. mari kita tengok dulu siapa diri kita iaitu Melayu, dari segi wajah dan warna kulit, bangsa Melayu adalah yang paling versatile!!! kita ada wajah dari muka negro ke muka orang putih!! margin warna kulit kita juga amat besar..dari sehitam2 kaler ke seputih2 kaler!! fuh!! kenapa bleh jadi camni???

sah-sah bangsa Melayu memang dinamik...Melayu mempunyai sejarah panjang sehingga membolehkan margin warna kulit kita luas seperti sekarang. memang Melayu lambat untuk membina empayar di tanah melayu, kerajaan Melayu paling lama muncul kira2 seribu tahun dulu di Kedah Tua dan Langkasuka. ala..cerita raja bersiung tu..

ok.berbalik kepada kerajaan..sebelum melayu...ada lagi tak kerajaan lebih tua muncul di tanah melayu?? ermmmm.....tidak..jadi melayu pelopor kepada tanah ini. sama juga dengan india dan china...mereka yang pertama mencipta kerajaan..jadi diorangla pembuka dan menjadi orang asal, begitu juga Melayu...

kesimpulannya...kenyataan beberapa pemimpin yang bercakap mengatakan melayu juga pendatang adalah kenyataan dari orang bodoh dan orang melayu yang percaya lagi bodoh sebenarnya. sedarlah tanah melayu sebahagian dari NUSANTARA..atau Alam Melayu....jika betul sejarah membenarkan kewujudan negara Nusantara..bangsa2 lain tidak akan mempertikaikan asal orang Melayu.....

kawan2 cina dan india aku terus diam dan bersetuju Melayulah penduduk asal bumi bertuah ini....

No comments: