Wednesday, February 6, 2013

Malaysian Arab Spring

Mungkinkah Arab Spring terjadi di negara Malaysia yang kita cintai??

Ramai yang beranggapan Arab Spring boleh terjadi dan tidak kurang juga sebalik. Bagi aku, Arab Spring boleh berlaku tetapi tidak akan berjaya. Kenapa aku kata macamtu? Meh sini aku luahkan pandangan 20 sen aku.

Pertama, sebab rakyat Malaysia hidup dalam aman sentosa. Tiada huru hara, tiada bencana alam dan rakyat bebas bergerak. Aku yakin rakyat kita tidak akan merosakkan perkara ini.

Kedua, Arab Spring digerakkan oleh golongan muda. Ini point yang menarik, di Malaysia, lihat kanan-kiri anda, apa yang golongan muda lakukan?

Berdasarkan pengalaman aku membuat liputan demonstrasi besar seperti Hindraf, Gerakan Mansuh ISA, PPSMI, Bersih, Bersih 2.0, Bersih 3.0 dan Himpunan Kebangkitan Rakyat, golongan muda Malaysia masih tidak 'seberani' pemuda Arab. Ia kerana pemuda kita ada banyak perkara yang mahu dilakukan dalam hidup.

Pemuda kita masih bijak berfikir, kebanyakkan mereka menyertai demonstrasi ini kerana faktor 'suka-suka'. Tiba-tiba aku terfikir, nak buat ala-ala Tahrir kat Dataran Merdeka camne? jam 7pm nak dating, jam 10pm nak tengok bola? pastu ada rancangan tv nak tengok.

Senang cerita, Arab Spring boleh sampai, tetapi pasti tidak akan berjaya!!!

No comments: