Thursday, October 8, 2015

Red Alert 2

Assalamualaikum

sudah lama aku tak update blog aku ni. dah bertahun!

Aku nak cerita satu perkara kali ini iaitu pasal pc game atau bahasa Melayunya permainan komputer.
Aku pertama kali memegang komputer ni pada usia 12 tahun. Waktu tu kat Wisma Saberkas, Kuching ada pameran. Itulah masanya pertama kali aku sentuh keyboard, wah kagumnya!!!

Perasaan nak beli ada, tapi apakan daya, aku hanya senyapkan diri. Aku tahu ayahku takkan mampu memenuhi permintaan tu.

Perasaan nak komputer tu tak pernah padam. Pada tahun 1998, lebih tepat masa tingkatan dua, kawan baik aku ngan adik kembar aku namanya Amad beli komputer. Kami kembar pun selalu lepak rumah dia sebab teruja.

Kami tertarik dengan satu game iaitu Red Alert 2!!

Game ni game strategi. Kami kagum kerana game ni waktu tu boleh dikatakan melangkaui zaman. Dengan tenteranya yang unlimited cap, tank macam-macam jenis, dan gaya serangan yang pelbagai benar-benar memenuhi jiwa gamers kami.

Sebelum ada game ni, aku dulu selalu lukis askar berperang atas kertas besar. Aku sanggup beli kertas manila besar, pastu lekatkan sampai 3. Kat atas kertas tu la aku lukis tentera berperang dengan askar-askar kecik bayangan aku.

Kembali ke cerita Red Alert 2, pada tahun 2000, kakak sulung ku akhirnya membeli komputer kepada aku ngan adik kembar. Kami amat seronok! Terima kasih yang tidak terhingga kepada kak Na!

Game pertama yang kami install adalah Red Alert 2!

Disitulah bermulanya aku mengenal dunia IT. Waktu tu Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengadakan program satu rumah satu komputer.

Aku mula kenal bahagian-bahagian dalam komputer hingga aku boleh bina komputer sendiri.

Semakin aku menguasai dunia komputer, semakin tu gak aku makin hebat dengan game Red Alert 2.
Game ni benar-benar seiring dengan pengetahuan ku dalam bidang ni.

Red Alert 2 adalah game yang benar-benar sebati dengan jiwa.

Bagaimanapun pembina game ni, Westwood sudahpun tidak wujud sejak lama, mereka bankrap dan dibeli oleh EA Games walaupun game ni antara game terhebat sepanjang zaman.

Untuk lebih satu dekad semua player dunia senyap sunyi.

Akhirnya tahun ni, satu server mula naik, Game ni masuk dalam list Origin. Player Red Alert 2 gembira! Aku pun apa lagi terus la install.

Bila dapat main online, bertemu dengan player-player terbaik dunia, aku benar-benar teruja. Setakat ni aku boleh kalahkan player ranking 158 dunia! Aku pun cuba untuk menempatkan diri dalam kalangan ranking 100 ke atas. Fuh!

Terima kasih kepada Dustin Browder, kamu telah mencipta game terbaik bagi aku!